Snapphane Chark – Charkrebellen från Göinge

/Snapphane Chark – Charkrebellen från Göinge
Snapphane Chark – Charkrebellen från Göinge2019-02-01T14:15:39+00:00

Så här tänker vi

På Snapphane Chark förenas tradition med rebellanda.

Vi skapar rena produkter på traditionellt vis med svenska råvaror utan något tillsatt krafs. Vi är den nya tidens chark.

Utmärkelser

 
 

Certifieringar

Vi uppfyller de striktaste kraven kring livsmedelsproduktion.

FSSC 22000

Oskar Thimansson i butiken på Järnvägsgatan i Bjärnum

Traditionen vi bygger vidare på

Snapphane Chark blev till 2012 när två anrika lokala charkuterier, Thimansson och Kristiansson, gick samman under det nya namnet. Vi tog kunskapen och traditionerna och tillsatte en rejäl näve rebellanda. Detta är ingredienserna som gör Snapphane Chark till framtidens chark.

Toppmodern produktion med lokal förankring

Snapphane Charks produkter skapas i vår toppmoderna anläggning i Hässleholm och säljs primärt i lokala butiker men även nationellt via grossist hos utvalda partners. Vi är aktiva i att stötta ideella föreningar och erbjuder dessa möjlighet att köpa produkter rabatterat direkt från oss.

Startskottet var den eviga hallonsylten

På den tiden arbetade grundaren Agneta Johansson hos en matgrossist. En dag välte en pall full med hallonsyltsburkar. Några av dessa gick nu inte att sälja, ja datumet var dessutom kort, och därför fann en burk sin väg hem till Agnetas skafferi. Men hon satte den av en tillfällighet längst in.

Och där. Där blev den kvar. Och tiden gick. Vinter blev till sommar och om igen. Tills en dag två år senare då storrensningen gick.

Hallonsylten? Fullständigt oförändrad. Skyddad skulle det visa sig av en diger lista märkliga ämnen som gör gud vet vad med den som får de i sig. Skrämmande tyckte Agneta och detta blev början på ett intresse för vad vår mat faktiskt innehåller.

Hur har vi kunnat gå så vilse sedan mormors tid? Det var detta som blev startskottet för att skapa framtidens chark, med produkter som håller för måttstocken: jag skulle bjuda mina egna barn på detta.

Och för den som undrar: ja, sen dess kokar Agneta även sin egen sylt.

”Måttstocken: jag skulle bjuda mina egna barn på detta”

Rebellhjärtat klappar i snapphanen

I vår logga har vi valt att ha en illustration av en snapphane. Varför undras det ibland?

I Göingebygden som under långa tider slets mellan svensken och dansken kom snapphanarna att för många att symbolisera frihet och kämpaglöd.

Nu är vi så svenska som man kan bli, alla våra produkter innehåller svenskt kött.

Men rebellhjärtat klappar fortfarande. För oss är snapphanen, vi säger att det är Lille Mats, en symbol för att: göra mycket med lite, att ”ge sig den på” grejer och inte minst göra saker som är bra för andra.

Vem var Lille Mats?

Snapphanen i vår logga är en illustration av en staty utförd av skulptören Axel Ebbe som återfinns i Hässleholms hembygdspark.

Enligt hembygdsföreningen själva är det lite oklart om det är Lille Mats som är avbildad. Men på Snapphane Chark så säger vi att det är Lille Mats.

Lille Mats var en rebelledare i Göingebygden som var ett sant gissel för svensken, bland annat överföll hans kompani en svensk trupp mitt ute på Finjasjöns is 1677 och han var även inblandad i en attack mot Hovdala slott 1678. På slottet visas en bössa som Lille Mats ska har plundrat sig till men som återfördes efter hans död. Efter ett slag 1679 jagade en snapphanejägare fatt på Lille Mats. Mats häst föll död och han tappade hjullåsen till bössan, då använde han tänderna. Mats träffades i båda benen och drog sin sabel i en sista ansats.  Händelsen återges i en rapport av snapphanejägaren samma år: De tillbådo hånom att gie sig, men han swarade ney, hwarpå, oafset han med sin plasser (huggare) förswarade sig, så godt han kunde, blef nerhuggen.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.